Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 67
isbn: 978-86-7718-111-6
godina: 2011
broj strana: 328
cena: 1280
[Naruči knjigu]
Đorđe Pavićević

PRAVDA I POLITIKA: NASLEĐE I GRANICE POLITIČKE FILOZOFIJE DŽONA ROLSA

Beleška o autoru:
Đorđe Pavićević docent je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Do 2002. godine bio je zaposlen na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Bavi se savremenom političkom teorijom. Objavio je teorijske radove o temama vezanim za pravednost, javnost, odgovornost, političko pamćenje. Pisao je i o problemima demokratizacije Srbije i njenom odnosu prema prošlosti.

Beleška o knjizi:
“Rolsovu teoriju je gotovo nemoguće slediti ako se poštuju ‘premise i principi’ same te teorije. Ona je fokusirana na problem i kreće se unutar stvari same; ne sadrži skup istina koje treba slediti i uputstava kako se baviti političkom filozofijom ili političkom teorijom. Rolsova teorija nije lingua franca ili lajbnicovski mathesis universalis političke filozofije, kako su mnogi pomislili. Ona je više pokušaj da se dešifruju dubinska gramatička pravila jednog posebnog jezika – jezika ustavne demokratije.
Rols je ukazao na značaj pravde za poredak, i taj značaj stoji sve i ako se mi ne slažemo sa njim da je pravda prva vrlina društvenih ustanova i da razlozi pravde nadjačavaju sve druge razloge. Iako su mnogi smatrali da Rols dramatizuje probleme postojećih nepravdi, rekao bih da je obrnuto – Rols ih je potcenio. Rastuće nejednakosti na nivou država i na globalnom nivou, konstantni pad političke participacije, identitetski i obnovljeni verski sukobi, nejednako korišćenje oskudnih resursa itd. – sve to nam govori da nepravde ozbiljno ugrožavaju jednak moralni status građana. Rolsova teorija je dobar putokaz šta da se radi.”
Đorđe Pavićević


Vesti


APRILSKI ŠVEDSKI STO (FABRIKE) KNJIGA U BEOPOLISU OD 20. DO 30. APRILA

Na meniju – obrazovanje, političke nauke, esejistika i (lepa) književnost za decu i odrasle. Izaberi bilo koje 3 od 33 knjige sa spiska i plati 999 dinara. Svi koji ne žive u Beogradu, od 20. do 30. aprila mogu da pošalju poruku sa svojom adresom na e-mail [email protected] i naruče knjige pod

[Čitaj dalje]

FABRIKA KNJIGA U 2020

U 2020. godini FABRIKA KNJIGA objavila je sledeće knjige Edicija DANiNOĆ 1. Lamija Begagić, BOLJI MI, priče, ISBN 978-86-7718-195-6, 100 strana, 880 dinara 2. Henrik Tikanen, ADRESA: MARIJEGATAN 26, roman, prevela Spasa Ratković, ISBN 978-86-7718-196-3, 124 strane, 880 dinara Edicija Reč 3. Dušan Spasojević i Zoran Stojiljković, IZMEĐU UVERENJA I INTERESA. IDEOLOGIJA I ORGANIZACIJA STRANAKA

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti