Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 37
isbn: 86-7718-022-2
godina: 2005
broj strana: 256
cena: 550
Rasprodato
[Naruči knjigu]
Dubravka Ugrešić

NIKOG NEMA DOMA

Beleška o autorki:
Dubravka Ugrešić je autorka knjiga kratkih priča “Poza za prozu” i “Život je bajka”; romana “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana-reke”, “Muzej bezuvjetne predaje” i “Ministarstvo boli”; i zbirki eseja “Američki fikcionar”, “Kultura laži” i “Zabranjeno čitanje”. Njene knjige prevedene su na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama (godišnja švajcarska nagrada za najbolju evropsku knjigu eseja “Charles Veillon”; holandska nagrada “Versetsprijes”; austrijska nagrada za evropsku književnost, “Osterreichischen Staatspreis fur Europaishe Literatur”; nemačka nagrada za esejistiku “Heinrich Mann”). U 2005. godini, njen najnoviji roman “Ministarstvo boli” (Fabrika knjiga, 2004) preveden je i objavljen u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Nemačkoj; a pripremaju se izdanja u Danskoj, Norveškoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Sloveniji.
Dubravka Ugrešić bavila se i naučnim radom. Napisala je studiju “Nova ruska proza”, uredila antologiju savremene ruske proze “Pljuska u ruci”, a bila je i dugogodišnja kourednica “Pojmovnika ruske avangarde”. Objavila je i knjige za decu (“Mali plamen”, “Filip i Srećica”, “Kućni duhovi”), napisala nekoliko televizijskih i filmskih scenarija (“Kako preživjeti do prvoga”, “U raljama života”, “Za sreću je potrebno troje”), i jednu dramu za holandsko-belgijsku pozorišnu produkciju.
Živi u Amsterdamu, piše za evropske novine i časopise i povremeno predaje na američkim univerzitetima.

Beleška o knjizi:
Zbirka ogleda “Nikog nema doma” nadovezuje se na esejističke knjige – “Američki fikcionar”, “Kultura laži” i “Zabranjeno čitanje” – u kojima Dubravka Ugrešić opisuje kako “grle se Istoka i Zapad” i razmatra posledice tog “zagrljaja”: nagle promene s kojima se suočavaju građani novog ‘globalnog’ društva, i njihov uticaj na pisanje i čitanje književnosti. Kompetentno i pripovedački vešto, s moralnim patosom koji ne nagriza stalno prisutna ironijska distanca, Dubravka Ugrešić pita šta su nam dobrog/lošeg doneli događaji – i lokalni i globalni – s kraja prošlog i s početka ovog stoleća, i šta još možemo da očekujemo. A što se književnosti tiče: kakva je korist od odrednica nacionalnih književnosti koje ne uspevaju da obuhvate sve duži niz značajnih autora i sve veći broj čitalaca koji odbijaju ili naprosto više ne mogu da se identifikuju s bilo kojom nacijom?


Vesti


APRILSKI ŠVEDSKI STO (FABRIKE) KNJIGA U BEOPOLISU OD 20. DO 30. APRILA

Na meniju – obrazovanje, političke nauke, esejistika i (lepa) književnost za decu i odrasle. Izaberi bilo koje 3 od 33 knjige sa spiska i plati 999 dinara. Svi koji ne žive u Beogradu, od 20. do 30. aprila mogu da pošalju poruku sa svojom adresom na e-mail [email protected] i naruče knjige pod

[Čitaj dalje]

FABRIKA KNJIGA U 2020

U 2020. godini FABRIKA KNJIGA objavila je sledeće knjige Edicija DANiNOĆ 1. Lamija Begagić, BOLJI MI, priče, ISBN 978-86-7718-195-6, 100 strana, 880 dinara 2. Henrik Tikanen, ADRESA: MARIJEGATAN 26, roman, prevela Spasa Ratković, ISBN 978-86-7718-196-3, 124 strane, 880 dinara Edicija Reč 3. Dušan Spasojević i Zoran Stojiljković, IZMEĐU UVERENJA I INTERESA. IDEOLOGIJA I ORGANIZACIJA STRANAKA

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti