Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 84
isbn: 978-86-7718-190-1
godina: 2019
broj strana: 220
cena: 1180
[Naruči knjigu]
Kušvant Sing

VOZ ZA PAKISTAN

Prevod: Aleksandra Bajazetov

O knjizi:

Otkako vozovi prolaze kroz Mano Madžru, njeni žitelji imaju čime da mere vreme, ali i dalje žive blaženo netaknuti velikom politikom. Vest da je Indija stekla nezavisnost i da se na samo nekoliko kilometara udaljenosti sad nalazi sasvim nova država, Pakistan, ne menja ništa u svakodnevici ovog učmalog, zaboravljenog seoca – sve do jednog jutra, kad će ga istorija nemilosrdno probuditi iz dremeža i Pandžabu, “zemlji pet reka”, dodati i šestu, ljudsku.

Maleni univerzum Mano Madžre Kušvant Sing slika s gotovo filmskim osećajem za upečatljive, svedene slike, za situacioni humor i za preteće nagoveštaje, i daje presek društva od sitnih razbojnika preko nabeđenih političkih radnika do ciničnih predstavnika vlasti. I mada možda niko od njih nije apsolutno kriv za početak nasilja, niko nije ni apsolutno nedužan. Utoliko je “Voz za Pakistan” realistički roman o tački preokreta na kojoj dojučerašnji susedi postaju najpre ravnodušni posmatrači, a zatim zakleti neprijatelji. Dotle će ih pratiti i čitalac. Potonje nasilje više nije u domenu izrecivog.

O autoru:

Kušvant Sing (1915–2014) ušao je u indijsku književnost svojim prvencem Voz za Pakistan, iz 1956, i time zasnovao novi žanr: roman o Podeli, o podeli nekadašnje Britanske Indije na Indiju i Pakistan 1947. godine.

Pravnik po obrazovanju, Sing je 1947, strahujući za život, napustio Lahor i otišao u Delhi, gde je neko vreme radio u diplomatskoj službi, da bi se ubrzo sasvim posvetio pisanju. Izričiti protivnik institucionalizovane religije i veoma produktivan pisac, Sing je pored proze napisao i višetomnu istoriju Sika, uređivao časopise i dnevne listove, izlivao jed u kolumnama i nakratko ušao i u politiku. Pisao je na engleskom.

Posle nekoliko pokušaja, film po predlošku ovog romana snimljen je tek 1998.


Vesti


FABRIKA NA SAJMU KNJIGA U BEOPOLISU, OD 21. DO 31. OKTOBRA 2019.

Od 21. do 31. oktobra 2019, u knjižari Beopolis u Domu omladine, u Beogradu, i ove godine ponovo će se prodavati knjige Fabrike knjiga po nižim cenama, na sajmu knjiga koji organizuje ova knjižara. Knjige objavljene u 2017, 2018. i 2019. godini biće na popustu od 30 odsto. Knjige objavljene pre

[Čitaj dalje]

BRUTALNI POPUSTI ZA JAK ODMOR!

Od 17. do 30. juna 2019. godine, Fabrikine knjige mogu se kupiti u knjižari Beopolis, u Domu omladine u centru Beograda, po nerealno niskim cenama. Sve knjige objavljene do 2017. prodavaće se sa popustom od 50 posto. Knjige objavljene 2017-2019. biće na popustu od 30 posto. Pored pojedinačnih knjiga, u Beopolisu će

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti