Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 51
isbn: 978-86-7718-107-9
godina: 2011
broj strana: 150
cena: 640
[Naruči knjigu]
Markus Verner

NA PADINI

Prevod: Aleksandra Bajazetov

Beleška o autoru:
Švajcarski prozaista Markus Verner (Markus Werner, 1944) na nemačkom govornom području je poznat, ali neeksponiran i gotovo anahrono nekontroverzan pisac. Germanistiku, filozofiju i psihologiju studirao je u Cirihu, gde je i doktorirao s radom o Maksu Frišu. Petnaest godina radio je u prosveti, da bi se 1990. sasvim posvetio pisanju. U obrazloženju koje je škola dostavila uz odluku da Vernera oslobodi nastavnih obaveza navodi se “potreba da prevaziđe lične probleme”: “O prevazilaženju ličnih problema u zahtevu, doduše, nije bilo govora”, komentariše Verner, “ali u najvišem organu su s nepogrešivim instinktom procenili da s onim ko piše sigurno nije baš sve u redu.” – Prvi od sedam romana objavio je 1984. godine. Ova knjiga, objavljena 2004, Vernerov je najprodavaniji roman, ali neka se to ne shvati kao kontraindikacija.

Beleška o knjizi:
Sugestivni naslov “Na padini” ne odnosi se samo na idilično mesto na kom se odvija radnja romana: njegov pisac s rezigniranim humorom posmatra kuda to svet ide i ne traži izlaz u eskapizmu. “Umetnost koja nema nikakve veze s našim postojanjem i s rasutom, faličnom i komplikovanom stvarnošću mene ne zanima. Ja sam staromodan, ja sam za jasno definisane vrednosti. Postmoderni je sve jednako vredno (gleich gültig), pa time i svejedno (gleichgültig).” No, ovaj roman nije nikakav mračnjacki manifest.
“Na padini” ima strogu ali jednostavnu strukturu; radnja je smeštena u sadašnjicu, ali je ispripovedana na gotovo tradicionalan nacin. Kritičari su Verneru zamerali čak suviše brižljivu strukturu, no, eventualni osećaj iskonstruisanosti ublažen je humorom i, uostalom, skoro detektivskim obrtom koji čitaoca čeka pred kraj knjige. Na sto pedeset stranica pratimo razgovor koji dva slučajna poznanika vode tokom dve večeri i koji će vrlo brzo početi da se vrti oko detalja iz njihovog emotivnog života.


Vesti


BRUTALNI POPUSTI ZA JAK ODMOR!

Od 17. do 30. juna 2019. godine, Fabrikine knjige mogu se kupiti u knjižari Beopolis, u Domu omladine u centru Beograda, po nerealno niskim cenama. Sve knjige objavljene do 2017. prodavaće se sa popustom od 50 posto. Knjige objavljene 2017-2019. biće na popustu od 30 posto. Pored pojedinačnih knjiga, u Beopolisu će

[Čitaj dalje]

PRETPLATA – “RADNICI I SELJACI”, “PLANINSKI ZRAK” I “VITA ACTIVA”

Tri prozne knjige Viktora Ivančića – "Radnici i seljaci", "Planinski zrak" i "Vita activa" – unutar jednih korica, na 628 strana, po povlašćenoj ceni u pretplati – 1.600 dinara – do 12. maja 2019, kada ovaj tom izlazi iz štampe. Po objavljivanju, cena će u knjižarama biti 2.180 dinara (+ pdv). Da

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti