Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 41
isbn: 978-86-7718-055-3
godina: 2007
broj strana: 752
cena: 2700
Rasprodato
[Naruči knjigu]
Džef Ili

KOVANJE DEMOKRATIJE. ISTORIJA LEVICE U EVROPI, 1850-2000.

Prevod: Vesna Hadžić, Aleksa Golijanin i Slavica Miletić

Beleška o autoru:
Džef Ili je profesor uporedne istorije na Univerzitetu Mičigena u En Arburu. Autor je i urednik mnogih knjiga iz britanske i nemačke istorije.

Beleška o knjizi:
“Kombinovanjem znanja i analize istoričara sa posvećenošću radikalnog studenta iz 1968, Džef Ili je napisao manifest nade u demokratiju, i dug, pun tuge pozdrav sa levičarskim pokretima koji su je stvarali tokom sto pedeset godina. Svi koji bi da shvate istoriju Evrope od 1848. nadalje učiniće dobro ako pročitaju ovaj obuhvatni, višenacionalni pregled, napisan i promišljeno i sa osećanjima.”
Erik Hobsbom

Demokratija u Evropi je nedavna pojava. Tek pred izbijanje Drugog svetskog rata učvršćeni su demokratski okviri, ali su i od tada morale da prođu desetine godina pre nego što je demokratija zaista prekrila kontinent.
Demokratija nije ni data ni zagarantovana, ona zahteva sukobe, a često i nasilna sučeljavanja i izazove utvrđenom političkom uređenju. U Evropi, kako to ubedljivo predstavlja Džef Ili, demokratija se nije organski razvijala iz prirodnog konsenzusa, dostignuća napretka ili kao učvršćivanje poretka tokom Hladnog rata. Ona je bila mukotrpno oblikovana i odlučno branjena od strane raznih saveza socijalista, feministkinja, komunista i drugih radikalnih pokreta koji su nastali u poznom devetnaestom veku. Stranke levice branile su demokratiju u revolucionarnim krizama posle Prvog svetskog rata i štitile je od fašističkih pretnji, da bi iznova podstakle njen rast posle 1945. One su organizovale civilna društva zasnovana na idejama jednakosti koje su postale vezivno tkivo demokratskih tradicija današnje Evrope. Otuda su putanja evropske demokratije i istorija evropske levice nerazmrsivo isprepletene i neraskidivo povezane.
Džef Ili nam daje prvu zaista sveobuhvatnu istoriju evropske levice – istoriju njenih uspeha i poraza; uspona i padova; postignuća, nedostataka i promašaja; i, važnije od svega, istoriju njenog trajnog uticaja na izgled evropske političke scene. U vreme kada se u uticaj i legitimnost levice sve češće sumnja, “Kovanje demokratije” strasno ističe vitalne doprinose evropske levice.

Na korici – Sindikalni letak, izdali: Nedeljkovich, Brashich i Kuharich (SAD, 191?). Preveden na lokalne jezike, isti letak korišćen u Evropi i drugde.


Vesti


FABRIKA NA SAJMU KNJIGA U BEOPOLISU, OD 15. DO 31. OKTOBRA 2020.

Od 15. do 31. oktobra 2020, u knjižari Beopolis u Domu omladine, u Beogradu, i ove godine će se prodavati knjige Fabrike knjiga po nižim cenama, na sajmu knjiga koji organizuje ova knjižara. Knjige objavljene u 2017, 2018, 2019. i 2020. godini biće na popustu od 30 odsto. Knjige objavljene pre

[Čitaj dalje]

FABRIKA KNJIGA U 2019

U 2019. godini FABRIKA KNJIGA objavila je sledeće knjige Edicija DANiNOĆ 1. raša kominac radoslav, SAM U KADRU, poezija, ISBN 978-86-7718-184-0, 112 strana, 880 dinara 2. Viktor Ivančić, RADNICI I SELJACI. PLANINSKI ZRAK. VITA ACTIVA, proza, ISBN 978-86-7718-185-7, 628 strana, 2180 dinara (zajedno sa Peščanikom) 3. Kejt Evans, NITI ŽIVOTA, strip (kolor), prevela Slobodanka

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti