Fabrika knjiga
Fabrika knjiga

broj u ediciji: 61
isbn: 978-86-7718-148-2
godina: 2015
broj strana: 212
cena: 1080
[Naruči knjigu]
Nenad Jovanović

NIZ GELENDER

O autoru:
Nenad Jovanović (Beograd, 1973), autor je zbirke pripovedaka “Plombe” (2001), romana “Insistiranje” (2005), zbirke drama “Ogled o zidu” (2006) i devet pesničkih knjiga, među kojima su “Frezno” (1993) i “Delfini” (2014).
Doktorirao je teatrologiju na Univerzitetu u Torontu i predavao na Američkom univerzitetu u Kairu. Živi u Torontu.

O knjizi:
Zbirku “Niz gelender” čini petnaest priča koje je autor napisao na naslove koje mu je zadao David Albahari. U svom kratkom objašnjenju, uvodu u knjigu, Albahari će reći da je naslove dao nasumice, a onda će dodati kako je ta nasumičnost samo prividna i povezati svoje naslove sa pričama koje bi po njima on napisao. Nenad Jovanović je, naravno, napisao neke sasvim druge priče, koje smeštene unutar ovih korica takođe ne deluju nimalo kao nasumičan skup. To su sve priče ili o odlascima ili o vraćanjima, a i jedne i druge zapravo uglavnom o – rastajanjima i čežnji da se ponovo bude zajedno. Reklo bi se – ljubavne priče, koje tužnima čini milje za koji su, na jedan određeni način, čvrsto vezane. Da postoji taj žanr sa jasno utvrđenim konvencijama, a ne postoji, nazvali bismo ih emigrantskom prozom.
Jedna druga autorka, sa drugačijim iskustvom istih traumatičnih istorijskih događaja koji su pokrenuli na put likove u Jovanovićevoj prozi, pre tačno dvadeset godina, sklopila je zbirku priča po naslovima koje su joj zadali njene kolege pesnici (a opet po ideji koja nije bila njena, koju je “pozajmila” od jednog drugog pesnika). Godine 1995, dobili smo tako od Judite Šalgo izvanrednu knjigu “Da li postoji život”. Knjiga Nenada Jovanovića može se dakle čitati i kao omaž knjizi Judite Šalgo, kao svojevrsni literarni naklon jednog vrsnog pripovedača drugome.


Vesti


BRUTALNI POPUSTI ZA JAK ODMOR!

Od 17. do 30. juna 2019. godine, Fabrikine knjige mogu se kupiti u knjižari Beopolis, u Domu omladine u centru Beograda, po nerealno niskim cenama. Sve knjige objavljene do 2017. prodavaće se sa popustom od 50 posto. Knjige objavljene 2017-2019. biće na popustu od 30 posto. Pored pojedinačnih knjiga, u Beopolisu će

[Čitaj dalje]

PRETPLATA – “RADNICI I SELJACI”, “PLANINSKI ZRAK” I “VITA ACTIVA”

Tri prozne knjige Viktora Ivančića – "Radnici i seljaci", "Planinski zrak" i "Vita activa" – unutar jednih korica, na 628 strana, po povlašćenoj ceni u pretplati – 1.600 dinara – do 12. maja 2019, kada ovaj tom izlazi iz štampe. Po objavljivanju, cena će u knjižarama biti 2.180 dinara (+ pdv). Da

[Čitaj dalje]

Arhiva vesti